Tehnike koje se koriste u OLI integrativnom psihodinamskom metodu – Tehnika sidrenja

Tehnika sidrenja, koja potiče iz Neuro Ligvističkog Programiranja (Bandler and Grinder, 1979), pokazala nam se, takođe, kao korisna tehnika vezana za veštine samoregulacije i sposobnost trajnijeg zadržavanja pozitivnih stanja kod pojedinca, kao i sposobnost „prizivanja” željenih stanja. Zapravo, kod osoba koje imaju česte ekstremne oscilacije raspoloženja, samopoštovanja i samopouzdanja (a videli smo da je to posledica deficita u sposobnostima celovitosti i konstantnosti objekta), sidrenje, kao tehnika čiji je osnovni cilj da osoba nauči da „usidri” (učini „konstantnim”, stabilnijim) određena poželjna emotivna stanja, može da bude korisno u uvežbavanju stabilnosti osobe. Govorili smo o tome kako se, pri formiranju konstantnosti objekta, zapravo „talože” naše uspomene. Od pozitivnih i negativnih uspomena u odnosu sa objektom stvaraju se „stabilne mentalne reprezentacije”, to jest, neka mentalna jezgra oko kojih su nataložene te uspomene. Ako preovladavaju pozitivna iskustva, stvara se generalno pozitivan stav prema objektu, sebi i svetu (bazično poverenje).

Ojačavanje i održavanje tog emotivnog jezgra je jedan aktivan proces, iako se, uglavnom, odvija nesvesno. Ljudi, međutim, to često rade i svesno. Prisećaju se lepih trenutaka, razgledaju albume sa slikama, pišu dnevnike, pa ih posle čitaju uživajući u uspomenama… Često se uz ta pozitivna iskustva (i uz negativna) vezuju određene asocijacije (na primer neka pesma koja nas podseća na neki odnos ili događaj, neka slika, reč, rečenica… ) koje, ako se pojave, „prizivaju” sećanja i osećanja. Koliko puta vam se dogodilo da vas, kad čujete neku muziku, to „vrati” u dane kad ste… doživljavali nešto vama značajno. Te asocijacije su, zapravo, sidra. Pavlov (1969) je govorio o tome kako neka neutralna draž može postati uslovna draž (izazivati reakciju) ako se daje zajedno sa bezuslovnom draži (tako je, na primer, Pavlov uslovljavanjem učio pse da saliviraju, dajući im hranu i zvuk zvona zajedno. Psi su, kasnije, lučili pljuvačku samo na zvuk zvona jer je taj zvuk, kao neutralna draž, bio asociran sa hranom. Zvuk zvona je postalo „sidro” za hranjenje). Uslovna draž može biti i negativna (na primer, kada dete zaplače čim vidi osobu u belom mantilu), i ljudima se često dešava da se osećaju uznemirenima, ne znajući zašto, jer su, usput, naleteli na neku uslovnu draž, ili sidro, koje je nesvesno asocirano sa nekim neprijatnim iskustvom. Logika tehnike sidrenja je to da se ona poželjna osećanja i stanja, čvršćim i svesnim vezivanjem za neke draži koje bi bile asocirani okidači za ta stanja, mogu prizivati po želji- što znači da možemo upravljati njima ili da se možemo samoregulisati.

Kako se izvodi sidrenje? Prvo se odredi stanje koje želimo da usidrimo i kako ćemo prizvati to stanje. Svako se, bar po nekada, osećao dobro, onako kako želi da se oseća… bio je „onaj pravi”. Odabere se jedno korisno stanje svesti koje je moguće sidriti u različitim situacijama. Na primer, osećaj samopouzdanja je jedno takvo stanje koje bismo rado imali „pri ruci” u različitim situacijama. U tom slučaju, najpre je potrebno prisetiti se trenutka i situacije kad ste se osećali samopouzdano. Što je snažniji osećaj samopouzdanja kojeg se sećate, to će vaše sidro biti moćnije u izazivanju tog osećaja i u drugim situacijama u kojima vam bude potrebno.

Ukoliko vam se čini da osećaj koji želite nije dovoljno jak, krenite istraživanje po svojim uspomenama – sigurno ste imali željeno stanje, u željenom intenzitetu, barem u jednoj prilici tokom života, možda u istom ili u sasvim drugačijem kontekstu. Važan je osećaj, a ne kontekst. Ukoliko i dalje niste sigurni da su osećaj i stanje koje želite dovoljno jasni, možete ga „pozajmiti” od nekoga ko je majstor u tom stanju i u doživljavanju tih osećaja. To radite zamišljanjem da ste vi ta osoba, pokušavate ući u njeno telo, doživeti njene osećaje, misli, slike i zvukove, dok se ponaša na samopouzdan način.

Odabir pravog podražaja: Sledeći korak je odabir specifičnog podražaja koji će biti sidro za izazivanje željenog stanja. Ono što vi želite postići je da, pri svakom javljanju vašeg podražaja, automatski nastupi željeno stanje i da niko ne primeti vašu „čaroliju”. Budući da brojni podražaji uspostavljaju jake i neposredne veze s istim reakcijama, treba voditi računa da se odabere podražaj koji će biti jedinstven, jasan, dostupan u svakom trenutku i specifičan za vas, a neprimetan za okolinu. Za sidro možete odabrati vizualni, auditivni ili kinestetički podražaj. Ako ste vizualni tip, možda je najprikladnije odabrati neku spoljašnju ili unutrašnju sliku, predstavu koja može biti dobra veza sa vašim stanjem. Recimo, sportisti često koriste vizualna sidra koja ih dovode u najbolje stanje za izvođenje uspešnog udarca (npr. neki golferi usmere pogled na vrh cipele, košarkaši na pod ispred nogu). Vrlo često se koriste kinestetička sidra koja se smatraju najmoćnijima. U tom smislu, najzgodniji su specifični dodiri određenog dela tela, kao npr. dodir vrha palca i kažiprsta, pritisak na određeno mesto na vratu i sl. Za taktilna je sidra važno da su dovoljno zaštićena od pritisaka u svakodnevnoj komunikaciji, kako se ne bi „poništio” njihov učinak na izazivanje određenog stanja. Auditivno sidro može biti neka reč, rečenica, zvuk koji možemo proizvesti (ne mora na glas, može u sebi).

Povezivanje podražaja i reakcije – sidrenje: Kad je odabrano intenzivno i jasno stanje i čist, jedinstven i jasan podražaj, važno je povezati ih u pravom trenutku. Pravi trenutak za primenu sidra (podražaja) je momenat pred vrhunac doživljenog osećaja ili stanja. Tehnika se, obično, obavlja tako što se prvo opustimo, udubimo u sebe, uspostavimo kontakt sa sopstvenim telom. Zatim zamislimo željeno stanje, prisetimo ga se što življe, obratimo pažnju na sve telesne osete koje imamo u željenom stanju (kakvo nam je disanje, osećaj u stomaku, grudima, delovima tela… ). Kad to postignemo, zamislimo kao da smo se, u mislima, udaljili iz svog tela, kao da smo izašli iz njega i posmatramo ga. Zatim se, polako, vraćamo u svoje telo i željeno stanje. U trenutku kad smo pred vrhuncem doživljaja, „bacimo sidro”, to jest, zamislimo sliku, ili izgovorimo reč, ili uradimo pokret (izvedemo neki pokret koji je kinestetičko sidro). Kad osećaj počne jenjavati, otpustite sidro i vratite se u realnost. Prekinite svoje dotadašnje stanje nekom aktivnošću, prošetajte se, popijte čašu vode, pogledajte kroz prozor. Zatim ponovo „ispalite” sidro (sidra) i primetite šta se događa s vašim osećajima i stanjem – izaziva li sidro automatski željeno stanje ili osećaj? Ponovite ovaj proces nekoliko puta, pojačajte vezu i postignite da se ona ustali u vašoj neurologiji. Na taj ćete način povećati mogućnost izbora za sebe u onim situacijama u kojima ste do sada reagovali poput automata, neželjenim reakcijama.

Prenošenje sidra u budućnost: Jednom uspostavljeno sidro možete povezati i s nizom situacija koje će se tek dogoditi u budućnosti. Zamislite neku situaciju u budućnosti u kojoj će vam trebati stanje koje ste upravo usidrili, recimo da je reč o samopouzdanju. Odaberite neki spoljašnjii znak (sliku, reč, pokret), nešto što ćete doživeti neposredno pre nego što vam bude potreban osećaj samopouzdanja. U trenutku kad, u svojim mislima, vidite taj znak, ispalite sidro i primetite šta se u vama događa. Ako sidro deluje, osetićete samopouzdanje. Sledećeg dana ponovo proverite svoje sidro na isti način, zamišljanjem. Naravno, sve do prave životne situacije, u kojoj ćete tek potvrditi da vaše sidro zaista deluje. Što budete češće koristili svoje sidro, ono će biti moćnije. Uskoro će biti dovoljno da pomislite na sidro i osetićete željeno stanje. Zapravo, sve će se događati automatski i bez vašeg svesnog napora. Kada dođe do te automatizacije, psihodinamskim rečnikom, možemo reći da je sposobnost internalizovana.

Roditelji, zapravo, stalno pomažu deci u sidrenju pokazujući im (najčešće nesvesno) kako da se samoregulišu (verbalno su to „reči utehe” ili reči bodrenja – „bravo, možeš ti to”, „vidi kako dobro to radiš… ” – razne reči ili postupci koje „internalizacijom” sidrimo u našim umovima. Onda te reči izgovaramo sami sebi kroz unutrašnji dijalog koji, uglavnom, i ne registrujemo svesno. (Vigotski (1983, 1996) i Lurija (1961,1982) su detaljnije opisali kako se kod dece razvijaju veštine samoregulacije i samokontrole pounutravanjem spoljašnjeg govora u unutrašnji).

Gomilanje sidara: Sidra možete koristiti za različite situacije koje vas očekuju u budućnosti. U svakoj od tih situacija potrebno je odabrati pravo stanje i pravi podražaj tj. sidro. Poželjna stanja su brojna: smirenost, samopouzdanje, veselost, energičnost, strastvenost, bezbrižnost, koncentracija, motivisanost, zabava i tako dalje. Brojni su i podražaji koje možete koristiti kao sidra za ta stanja. Možete se odlučiti da za svako od brojnih poželjnih stanja imate poseban podražaj, ali i da pod isti podražaj ili isto sidro „grupišete” ili „nagomilate” više različitih osećaja. Tako, ako želite da se osećate smireno, ali istovremeno i samopouzdano, nestrpljivo i tolerantno, možete povezati ova različita stanja sidreći ih istim sidrom.

Deo iz knjige: Sposobnost za ljubav

Autor: Nebojša Jovanović

0
рсд 0 ставки

Нема производа у корпи.

crossmenu