Kleptomanija - Oto Fenihel

Deo iz knjige: Psihoanalitička teorija neuroza

Kleptomanija ima, u principu, značenje »uzimanja u posed stvari koje daju snagu i moć suzbijanja, pre svega, opasnosti gubitka naklonosti sopstvenog uvažavanja. Njena nesvesna formula je: »Ako mi to ne date uzeću sam«.

Ako je istina da se kleptoman bori da ponovo nađe izgubljenu seksualnu satisfakciju, zaštitu, oproštaj, a istovremeno da je i regulator svog vlastitog uvažavanja, ukradeni atribut trebalo bi, bezuslovno, da predstavlja mleko. Ali, ta najdublja interpretacija nije neminovno jedina.

Nezajažljivi nagon kleptomana može, takođe, izražavati želje za objektima koji odgovaraju objektima kasnije organizacije: feces, penis ili dete, jer je želja za tim objektima više ili manje obojena na oralan način. Relativna važnost tih različitih značenja ukradenog objekta zavisi od tačaka fiksacije koje prevaliraju kod pacijenta. U kleptomanskim poduhvatima površno poremećenih pacijenata, značenje penisa je u prvom planu. To objašnjava zašto je kleptomanija češća kod žena nego kod muškaraca.

»Ukrasti penis« je glavni fantazam izvesnih žena koje pripadaju »osvetničkom« tipu ženskog kastracionog kompleksa, koje, bojeći se otovrene agresije, supstituišu »krađom« »razbojništvo«. Kod dečaka, takođe, želja za penisom nije tako apsurdna kao što bi se moglo pomisliti na prvi pogled; oni mogu poželeti tako velik penis kao što je očev.

Najčešća komplikacija kod kleptomanije proizilazi iz konflikata koji suprostavljaju »Ja« »Nad-Ja«-u.
Pacijenti pokušavaju da se uvere da im nedostatak naklonosti zbog kojeg pate, daje pravo da kradu, ali obično taj manevar ne uspeva; oni se osećaju krivim i pokušavaju da savladaju to osećanje krivice na različite načine; mogu, čak, postati »kriminalci zbog osećanja krivice« i krasti sve više, ostvarujući na taj način circulus vitiosus.

Krasti (kao i lutati ) može, takođe, imati neposredno seksualno značenje.

Krasti može predstavljati , na primer, »činiti neku stvar potajno« te, tako, značiti masturbaciju. U izvesnim slučajevima seksualno značenje je u prvom planu, i kleptomani tog tipa približavaju se perverzijama.
Jedna žena od 40 godiina, okoreli kleptoman, pričala je da je bila seksualno ekscitirana kad god je krala i da je, čak, imala jednom orgazam baš u trenutku kad je krala. U seksualnim odnosima je bila frigidna; kad je masturbirala morala je zamišljati da se sprema na krađu.

U takvim slučajevima oralno uzimanje, koje daje seksualnu satisfakciju, služi u isto vreme i kao osiguranje protiv preteće mogućnosti kastracije, na isti način kao i fetiš kod fetišizma. Vrlo je verovatno da objekti koje kradu »perverzni kleptomani« imaju istu simboličku vrednost kao i fetiši.

0
рсд 0 ставки

Нема производа у корпи.

crossmenu