Sposobnost za ljubav i rad

Autor: Nebojša Jovanović; Saradnici: Aleksandar Kontić, Renata Senić, Sandra Jovanović

2.800 рсд

Opis knjige

Sposobnost za ljubav i rad-O.L.I. Integrativna psihodinamska psihoterapija.

Knjiga u dva toma. U prvom tomu knjige obarađene su bazične sposobnosti za upravljanje emocijama koje su sastavni delovi zrele sposobnosti za ljubav i rad. Prikazan je razvoj tih sposobnosti, problemi koji nastaju ko posledica njihovog neadekvatnog razvoja i terapijske tehnike iz različitih terapijskih pravaca koje se mogu koristiti za razvoj emocionalnih kompetencija.U drugom tomu knjige detaljno su obrađene sposobnosti za ljubav i rad, uticaji bazičnih emocionalnih kompetencija na sposobnosti za ljubav i rad, šta odlikuje zrele i nezrele sposobnosti za ljubav i rad, i kako se može pomoći klijentima u razvoju ovih sposobnosti. Knjiga o novom psihoterapijskom pravcu: O.L.I. Integrativnoj Psihodinamskoj Psihoterapiji.

Paperback, Biblioteka „popularna psihologija“, 1307 pages

Published 2013 by Beoknjiga, Beograd

Recenzije:

Savremena psihoterapija teži ka poboljšanju sopstvene efikasnosti. U skladu sa tim, integrativni pristupi predstavljaju modus i pravac njenog daljeg razvoja. Pri tome ne treba zaboraviti da integracija u psihoterapiji ne predstavlja jednostavni pragmatični eklekticizam već vrlo strukturiran model, konceptualno i strategijski osmišljen, u kome primena psihoterapijskih tehnika iz različitih psihoterapijskih modaliteta ima svoje jasno mesto i funkciju u psihoterapijskom procesu.

U tom smislu OLI psihoterapijski model predstavlja ekskluzivnu i originalnu integrativnu psihoterapiju. Bazirajući se, pre svega, na psihodinamskom pristupu kroz integraciju teoretskih znanja klasične psihoanalize, Ego-psihologije, teorije objektnih odnosa i self-psihologije, kao osnovnu ciljnu poruku ovaj model apostrofira Sposobnost za ljubav i rad , poznate postulate normalnosti S.Freuda. U daljem toku ovaj model definiše bazične emocionalne kompetencije koje se formiraju tokom razvoja individue i koje mogu označavati mesta odgovarajućih zastoja i poremećaja, čime predstavljaju i etape rada u psihoterapijskom procesu. Svaka od ovih etapa uključuje vrlo ciljano i definisano, tehnike različitih psihoterapijskih pravaca (psihoanalitičke psihoterapije, bioenergetskih pravaca, geštalt terapije, transakcione analize, kognitivno-bihejvoralne terapije…) u kombinaciji sa specifičnim tehnikama OLI metoda kao što su protokoli za razvoj ličnosti i bazičnih emocinalnih kompetencija, „emocionalno računovodstvo“ i „psihološka matematika“. Otkrivanje Lične Istine, kroz Otklananjanje Lažnih Informacija (kao što govori skraćenica naziva) konačni je cilj psihoterapijskog rada. Važno je napomenuti da OLI psihoterapijski metod uključuje vrlo ozbiljnu i strukturiranu edukaciju koja odgovara svim kriterijumima savremene psihoterapijske edukacije.

Nebojša Jovanović, klinički psiholog i psihoterapeut, osoba visokog nivoa teoretskog znanja i bogatog psihoterapijskog iskustva, stečenog u okviru više psihoterapijskih pravaca, autor je ove knjige koja na pristupačan, razumljiv i vrlo sistematičan način prezentuje originalni OLI metod. Bogatstvo ilustrativnih metafora i komparacija, ukloplenih u sofisticirani smisao za humor, čine je interesantnom i „pitkom“ za čitanje. Knjiga predstavlja kapitalno delo koje je u isto vreme i sveobuhvatni edukativni zbornik, i praktičan priručnik za rad i kao takva sigurno će biti nezaobilazan deo svake psihoterapijske biblioteke.

Prim. dr Ivan Ilić

psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut

predsednik Sekcije za psihoterapiju Srpskog Lekarskog Društva

……………………….

Čitanje i recenzija ove knjige donelo nam je veliko profesionalno, ali i lično zadovoljstvo. Stil kojim je pisana obiluje lakoćom i prepoznatljivim stilom koji čitaoca vodi kroz svet ljudske psihe, markantno balansirajući između naučnog i stručnog upoznavanja sa složenom psihodinamskom orijentacijom s jedne strane, i njenom praktičnom primenom i životnošću, s druge. Možemo reći da su u ovoj knjizi iznešene neke postojeće ideje o ljudskom razvoju, koje su nadalje nezavisno razvijane i predstavljene kao originalna i konzistentna teorija. Ovakav okvir naglašava teorijski pluralizam uključujući i tradicionalne i savremene psihološke trendove. Opredeljenje autora knjige je da u okviru psihodinamskog pristupa poveže teorijsko razumevanje i praktična zapažanja na način koji čitaoca vodi u nove i uzbudljive postavke razumevanja ljudskog ponašanja.

Tekst koji je pred vama nudi široku primenu u savetodavnom i psihoterapijskom radu, jer je nastao ne samo kao rezultat autorove teorijske zaokupljenosti ovom problematikom, već i poznavanjem, prikupljanjem i višedecenijskim praktikovanjem različitih psihoterapijskih tehnika.

Namenjena je svima onima koji osećaju da svoja stručna znanja treba da obogate, kako bi bili efikasniji u sprovođenju savetovanja i psihoterapije, kao i svima onima koji žele da krenu putem otkrivanja ličnih istina.

Knjigu zato toplo preporučujemo svim psiholozima kao pregledan i obuhvatni konceptualni okvir za razumevanje aktuelnih tokova u psihodinamskom pristupu čoveku, kao dragocenu podršku nastojanju da se pomogne svima onima koji se za pomoć obraćaju. Znanja iz ove knjige su potrebna i svima onima koji nameravaju da se bave psihoterapijom, bez obzira na izabrani modalitet, jer prezentovani O.L.I. metod nepretenciozno nudi jedan obimni korpus i integraciju efikasnih tehnika iz različitih pravaca.

Knjiga koja je pred vama se ne čita samo jednom – njoj ćete se vraćati iznova, nakon svakog dubokog promišljanja o iznetim konceptima, a u želji da ih proverite i na taj način uđete u dijalog sa autorom, ali i sa samim sobom, u potrazi za svojom ličnom istinom.

Prof. dr Marija Zotović i Doc.dr Jelica Petrović

Filozofsku fakultet Univerziteta u Novom Sadu

Odsek za psihologiju

0
рсд 0 ставки

Нема производа у корпи.

crossmenu