Radionica “Menadžment besa“
U toku je formiranje edukativne radionice na temu “Menadžment besa”. Broj učesnika je ograničen. Grupa će brojati do deset članova zarad najoptimalnijeg postignuća za sve učesnike.


Cilj treninga emocionalnih kompetencija i upravljanje besom je da polaznici ovladaju znanjima i veštinama povezanim s bazičnim sposobnostima za obradu emocija. Seminar vezan za vladanje ili upravljanje besom posebno je usmeren na razumevnje ove primarne ljudske emocije, uzroka pojavljivanja, kao i na to kako deficit u funkcionisanju svake od bazičnih sposobnosti za obradu emocija utiče na sposobnost upravljanja besom. Kroz ovaj trening prikazaćemo i objasniti sedam bazičnih sposobnosti za upravljanje emocijama i tehnike kojima se one mogu ojačati ili deblokirati, kao i tehnike koje se specifično mogu koristiti za trening upravljanja besom. Počećemo sa osnovnim saznanjima o besu.
Radionica je interaktivna i uključuje teorijski i praktični deo.
U toku radionice se upoznjemo sa osnovnim konceptima zdravog i nezdravog besa, analiziramo situacije koje kod većine ljudi okidaju odgovore besom. Upoznajemo se s konceptima nenasilne komunikacije i pregovaranja. Učimo kako da nezdrav bes pretvorimo u zdrav i oslobodimo se svih negativnih propratnih elemenata koje nezdrav bes sa sobom nosi. Posledice nezdravog besa se ne odražavaju samo na psihički aspekt našeg funkcionisanja. Dugotrajno nezadovoljstvo i fiziološki stres koji su posledice nezdravog besa, mogu na mnogobrojne načine uticati i na našu psihosomatsku, pa i samu fizičku dobrobit. U toku prvih početnih časova radionice Vas učimo kako da nezdrav bes pretvorite u zdravu ljutnju, i to svaki put kada osetite da se nezdrav bes javlja/da ga svojim iracionalnim mislima stvarate.
Drugi deo radionice podrazumeva učenje mnogobrojnih tehnika za kontrolu besa. Tehnike podrazumevaju promenu mišljenja, preobražavanje nefunkcionalnog u adaptivno ponašanje, tehnike relaksacije, tehnike multimodalne relaksacije i tehnike koje, nakon samo kraktog vežbanja, autoamatizuju preobraćanje nezdravog, štetnog odgovora besom u nezadovoljstvo.
Pored kognitivnih tehnika, koje su lako primenljive, akcenat je na učenju psihodinamskih tehnika (O.L.I. integrativna psihodinamska psihoterapija), kao i tehnika drugih pravaca: Geštalt, NLP, Transakciona analiza, Fokusiranje, Psihoanaliza…) s ciljem pretvaranja nezdravog besa u zdravu emociju.
Naposletku učimo kako da nezadovoljstvo pojedinim situacijama pretvaramo u zadovoljstvo – kako kroz ličnu psihodinamsku promenu, tako i kroz promenu perspektive i asertivno delovanje u cilju pokušaja promena situacije koje nam neodgovaraju.
O. L. I. Centar za Integrativnu Psihodinamsku Psihoterapiju, Savetovanje i Koučing
www.olicentar.rs
Svi učesnici dobijaju radne sveske, prezentacije, materijal za vežbanje i sertifikat o učešću u radionici. Zainteresovani mogu nastaviti grupni iskustveni rad na temu kontrole besa i prevazilaženja negativnih emocija i ponašanja.